Kuchnia

kuchnia

ZUPA CZEKOLADOWA:

Składniki

1 litr mleka
3-4 łyżki cukru
3 jajka (osobno żółtka i białka)
60 g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao (niesłodzonego)
rum lub olejek rumowy
cukier waniliowy
ew. ryż

Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ubić białka z pozostałym cukrem. Kłaść łyżeczką na gotujące się mleko, chwile obgotować i wyjąć na płaski talerz. Do mleka dodać pokruszoną czekoladę i kakao. Gotować do rozpuszczenia czekolady cały czas mieszając. Dodać rum lub kropelkę olejku rumowego. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką zimnego mleka lub wody. Wlać do garnka z mlekiem, szybko mieszając. Wyłączyć ogień.

Zupę podawać z kluseczkami z białka lub z ryżem (może być ugotowany poprzedniego dnia). Można dodać także morele i rodzynki. Smakuje zarówno na zimno i na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation