Kuchnia

Sosy, pasty, dipy, pesto

Pesto paprykowe | Buszująca w kuchni
Składniki
papryka czerwona, 3 sztuki
płatki migdałów, 2-3 łyżki
oliwa z oliwek, 4-5 łyżek
czosnek, 2 ząbki
papryka słodka, 1 łyżeczka
papryka ostra, 1/2 łyżeczki
natka pietruszki, 1 mały pęczek
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Z papryk wyciąć gniazda i podzielić na 4 części. Usunąć białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę.

2. Na suchej patelni uprażyć migdały. Przełożyć do blendera. Na oliwie zarumienić posiekany czosnek oraz paprykę słodką i ostrą. Całość wlać do blendera. Dodać pietruszkę. Zmiksować. Następnie dorzucić pieczone papryki i ponownie zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation