Kuchnia

Gotowanie

Czekoladą utkane: Waniliowe mini serniczki z truskawkami na spodzie Oreo
Składniki na 10 mini serniczków (powinny być w temp. pokojowej):

90 g ciasteczek Oreo bez kremu
1 łyżka masła (roztopionego)
300 g twarogu sernikowego
1/4 szklanki śmietany 30 lub 36 proc.
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru

Oraz:

1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1 łyżka cukru pudru
Kilka truskawek

Ciasteczka kruszymy w blenderze, a następnie dodajemy łyżkę roztopionego masła i mieszamy. W formie na muffiny wykładamy 10 papilotek. Ciasteczka wykładamy na spód papilotek, starannie dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z cukrem, mąką, następnie dodajemy białko, śmietanę 30 lub 36 proc. i ekstrakt z wanilii. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody z ciasteczek Oreo, zostawiając miejsce na śmietanową polewę. Do dwóch pozostałych dołków w formie (najlepiej po przeciwnych stronach) wlewamy gorącą wodę (dzięki niej serniczki się zbytnio nie wysuszą i będą kremowe) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Mini serniczki pieczemy przez ok. 25-30 minut.

Po tym czasie na serniczki wylewamy polewę - śmietanę (18 proc.) wymieszaną z cukrem pudrem. Kładziemy następnie po plasterku truskawki (odsączone z ewentualnie puszczonego soku, można wyciąć z nich kształty serduszek) i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Mini serniczki osiągną najlepszą konsystencję, gdy włożymy je na godzinę do lodówki, choć mam świadomość, że prawdopodobnie tego czasu nie doczekają :) Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation