Kuchnia
jedzonko
Składniki
400 g dobrej jakości czekoladowej rolady (dużej)
390 g wiśni w syropie z dodatkiem kirszu
180 g drobnoziarnistego cukru
75 ml wody
2 białka z dużych jajek
300 ml śmietany kremówki
50 g kłączy marynowanego imbiru, posiekanych i 1 łyżeczka syropu imbirowego (ze słoika z marynowanym imbirem)
1 łyżeczka likieru owocowego Grand Marnier lub likieru pomarańczowego Cointreau
50 g pokrojonych owoców kandyzowanych
30 g pokrojonych kandyzowanych kasztanów (marron glacé), opcjonalnie
30 g prażonych i pokrojonych pistacji
kilka kiści czerwonej porzeczki do przystrojenia (opcjonalnie)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Wyłóż 2-litrową miskę podwójną warstwą folii spożywczej tak, by nieco folii wychodziło poza brzegi. Pokrój roladę na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz ścianki miski, wypełniając puste miejsca mniejszymi kawałkami ciasta. Odcedź wiśnie, pozostawiając syrop. Skrop kawałki ciasta syropem i zostaw kilka łyżeczek do nasączenia wierzchu. Odstaw.
2. Do rondla z grubym dnem wsyp cukier i zalej wodą oraz mieszając rozpuść na małym ogniu. Zwiększ ogień i zagotuj syrop do momentu, aż osiągnie temperaturę 120°C. W tym czasie w czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
3. Gdy syrop jest już gotowy, powoli wlej go do piany z białek, wciąż ubijając masę, aż podwoi swoją objętość i ścianki miski nie będą gorące.
4. W drugiej misce ubij śmietanę na puszystą masę. Dodaj syrop imbirowy i likier pomarańczowy, a następnie pianę z białek. Jeśli masa wciąż nie jest wystarczająco słodka, dodaj nieco więcej syropu. Wymieszaj całość z wiśniami, pokrojonym imbirem, owocami kandyzowanymi, kasztanami (opcjonalnie) i pistacjami, a następnie wlej do miski wyłożonej kawałkami rolady.
5. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki ciasta, wypełniając puste miejsca. Skrop syropem wiśniowym z dodatkiem kirszu i zakryj folią spożywczą.
6. Na górze umieść płaski talerz i przyciśnij go ciężką blachą. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie zdejmij blachę i umieść ciasto w zamrażalniku.
7. Podawaj ciasto na płaskim talerzu lub paterze. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem i udekorować kiściami porzeczki. Przed pokrojeniem trzymaj ciasto w temperaturze pokojowej przez 15.
MA==