Kuchnia

słodkości

Ciasto "Wiśnia z makiem"

Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

ciasto makowe:
4 jajka
170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
3/4 szklanku drobnego cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem śmietankowy:
500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru

masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone
200 g kremu typu Nutella

poncz:
50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

ponadto:
1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto


Sposób wykonania:

Ciasto makowe:

Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

Masa czekoladowa:

Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

Składanie ciasta:

Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.

Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation