DIY - zrób to sam

Zrób to sam

Masa z sody i mąki.
Przepis:

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. sody oczyszczonej
3/4 szkl. wody

Wymienione składniki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej tłuczone ziemniaki. Zostawiamy do ostygnięcia. Jak masa ostygnie zagniatamy ją i wałkujemy na grubość 5-6 mm. Teraz zaczyna się zabawa. Bierzemy foremki i wycinamy dowolne kształty. Dziurkę robimy zwykłą rurką do picia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 80°C przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Możemy też pominąć pieczenie i zostawić ozdoby do wysuszenia na jeden dzień, pamiętając o obracaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation