Kuchnia

Dasz mi spróbować...??

Lasagne z kurczakiem - składniki
podwójna pierś z kurczaka
płaty makaronu do lasagne
400 g pomidorów
marchewka
mała pietruszka
2 łyżki oliwy
łyżeczka oregano i tymianku
szczypta pieprzu
3/4 szklanki startego żółtego sera

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
Lasagne z kurczakiem - sposób przygotowania
Opłucz i osusz mięso, zmiel je w maszynce. Umyj i obierz warzywa. Do rondla wlej łyżkę oliwy, włóż pokrojone obrane pomidory, starte na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i wolno gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (sos nie może być zbyt gęsty!). Osobno podduś mięso i dodaj je do sosu. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj sosem beszamelowym (patrz niżej). Układaj kolejno: płaty lasagne, warstwę sosu mięsno-warzywnego, znów beszamelowego i 1/4 sera. Zrób w sumie 4 warstwy makaronu, po 3 sosu mięsno-warzywnego i beszamelowego oraz 3 serowe. Ostatnią warstwę posmaruj sosem beszamelowym, posyp serem, tymiankiem. Piecz w 175°C przez 20–30 minut. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Sos beszamelowy
Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączą (nie może być grudek!). Wlej mleko, mieszaj, trzymając na małym ogniu, by połączyć składniki. Dodaj odrobinę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation