Kuchnia

drozdzowe rozmaitosci

Cytrynowe rogaliki drożdżowe
Porcja na 32 średniej wielkości rogaliki:

3 szklanki mąki tortowej,
2 czubate łyżki cukru pudru,
60 g masła,
3 żółtka,
30 g drożdży,
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,

+jajko do posmarowania rogali

+marmolada do nadziewania

W mleku rozpuścić masło, lekko przestudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier puder oraz odrobinę mąki. Pozostawić zaczyn do "ruszenia". Do pozostałej mąki dodać żółtka, ekstrakt cytrynowy, dodać zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, którą następnie należy rozwałkować na okrągły placek. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem - przy podstawie trójkąta, zwinąć rogale. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody ewentualnie posypać cukrem perlistym. Piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation