Kuchnia

Ciasta-Wypieki-Desery

Sernik cocomoco

Składniki:
Spód

200 g pokruszonych herbatników
ok. 70 g rozpuszczonego masła
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło mieszamy z herbatnikami. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spód i pieczemy 10 minut.

Masa serowa
500 g sera na serniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g czekolady gorzkiej
40 g masła
100 g wiórków kokosowych
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, po każdym mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, czekoladę z masłem i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wiórki. Masę wylewamy na spód i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc.

Polewa
150 ml kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (napar)
migdały
Kremówkę mieszamy z cukrem i kawą i podgrzewamy, aż powstanie karmel. Ciepły karmel wylewamy na ostudzony sernik i posypujemy migdałami.
Smacznego:-)

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/04/sernik-cocomoco.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation