Kuchnia

kasza jaglana

Sałatka arabska z czerwoną soczewicą i daktylami!

Składniki na 2 duże porcje sałatki:

3 czubate łyżki czerwonej soczewicy
3 czubate łyżki kaszy jaglanej
6 suszonych pomidorów
10 zielonych oliwek
5 czarnych oliwek
2-3 łyżki sosu z zielonych oliwek
8-10 suszonych daktyli
1 płaska łyżeczka cynamonu
kilka ziarenek kolendry
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu czarnego

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy aż lekko zmięknie – nie należy rozgotować składników bo sałatka nie będzie ładnie wyglądała a i smak pozostawi wiele do życzenia. Gotową bazę przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Suszone pomidory, oliwki i daktyle kroimy na małe kawałki i mieszamy z kaszą i soczewicą. Przyprawiamy kilkoma łyżeczkami sosu z zielonych oliwek, cynamonem, kolendrą i odrobiną pieprzu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation