Kuchnia

Smacznego!

Ciasto marchewkowe
ciasto marchwiowe (tortownica o średnicy 23 cm):

5-6 większych marchwi (a dokładnie 2 szklanki startej marchwi)
4 jajka
1 plus 1/2 szklanki cukru
2 szklanki maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 nakrętki ekstraktu z wanilii
cynamon (opcjonalnie)
3/4 kostki masła/margaryny do pieczenia (kostka 250 gram)
ponadto:

cukier puder plus woda na lukier (ja zrobiłam lukier pomarańczowy dodając sok z pomarańczy)
orzechy, marcepanowe marchewki do przystrojenia
Zetrzeć marchew na drobnych oczkach tarki lub w food procesorze (2 szklanki startej marchwi mają być). Margarynę/masło roztopić w mikrofali i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wbić jajka i połączyć mikserem z cukrem. Przesiać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy jajecznej. Zmiksować razem. Dodać startą marchew oraz ekstrakt z wanilii. Znów miksować. Następnie druga, pozostałą juz szklankę przesianej mąki i cynamon. Potraktować mikserem. Na koniec wlać ostudzona margarynę/masło i po raz ostatni zmiksować mikserem.
Posmarować masłem formę. Wysypać bulką tartą/kaszką manną. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pól godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 20 minut (ja od początku pieczenia piekłam w 180st. C).
Z cukru pudru i wody zrobić lukier, i posmarować nim ciasto. Udekorować orzechami lub marchewkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation