Kuchnia

Coffé

Holland Drive

Składniki na 2 kawy:

120 ml likieru jajecznego
odcedzony, świeży sok z 1 pomarańczy
150 ml gorącej kawy
bita śmietana w spray’u (poszłam na łatwiznę, bo nie cierpię ubijania śmietany)
4 łyżki cukru

Na samym początku robimy karmel. Do garnka wsypujemy cukier i mieszamy łyżką. Początkowo będziemy musieli zwalczyć grudki, które nam się pojawią, ale kiedy znikną, pozostanie nam czysty i płynny karmel. Gotowy karmel wylewamy na papier do pieczenia za pomocą łyżeczki i tworzymy jakieś takie podłużne zawijasy. ( Z Tomkiem doszliśmy jednak do wniosku, że na drugi raz można spokojnie obyć się bez karmelu, ponieważ kawa jest aż za bardzo słodka, i nie trzeba jej dosładzać:-)

Nastepnie do garnka wlewamy kawę, sok z pomarańczy oraz likier i lekko je podgrzewamy. Gotową mieszaninę wlewamy do wysokich szklanek i dekorujemy chemiczną bitą śmietaną i karmelem.

Pychota!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation