Kuchnia

FOOD AND KICHEN

Super sernik cytrynowy z czekoladą

Składniki:

1,5 kg sera białego (trzykrotnie zmielonego);
7-8 dużych jajek;
1,5 budyniu śmietankowego (nie więcej);
1 aromat cytrynowy (ja dałam sok z połowy cytryny);
skórka otarta z 1 cytryny;
20 dkg masła;
25 dkg cukru pudru;
10 dkg rodzynek;
10 dkg skórki pomarańczowej;
10 dkg czekolady deserowej;
Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, ser, aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz budyń. Wymieszać razem wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Sernik piec w temperaturze 1800C około 1,5 godziny. Czekoladę rozpuścić z 7 łyżkami mleka. Polewą polać upieczony i przestudzony sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation