Kuchnia

Kuchnia

Pieczona papryka z serkiem wiejskim i jajkiem

1 duża papryka (użyłam czerwonej)
2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
150 g serka wiejskiego light
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu


Paprykę myjemy i osuszamy, a następnie ścinamy z niej górę i wydrążamy środek.


Wyciskamy 2 ząbki czosnku i nacieramy nimi wnętrze papryki.
Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy serek wiejski, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Masę wlewamy do papryki i ustawiamy ją na blaszce na papierze do pieczenia.


Paprykę przykrywamy jej odciętą górną częścią i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut.
*** Z racji tego, że wielu osobom farsz się nie ścina, wydłużyłam nieco czas pieczenia w trochę niższej temperaturze - mam nadzieję, że tak uzyskacie lepszy efekt.

Gotową paprykę dużo łatwiej się kroi, gdy trochę ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation