Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rustykalna kuchnia: Tagliatelle z kurczakiem i szpinakowym sosem

Receptura:
250 g makaronu tagliatelle (ja użyłam ze szpinakiem ;)
2 małe filety z kurczaka
1 mały por
2 garście świeżych liści szpinaku (ok 100 - 150 g)
100 - 110 g koziego sera (fromage)
ok 100 ml mleka koziego
4 ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych (w oliwie)
sól i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
ok 1 łyżeczka oliwy

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, co zapobiegnie sklejeniu się makaronu po odcedzeniu. Sposób gotowania makaronu podany jest na opakowaniu i warto przestrzegać czasu gotowania, chyba, że masz swój ulubiony i sprawdzony sposób :)
Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy od pomidorów suszonych. Podsmaż na niej pora pokrojonego w pół krążki, 2 garście posiekanego szpinaku, czosnek i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Gdy wszystko się przesmaży dodaj mleko i zagotuj. Na koniec pokrusz kozi ser i mieszaj do momentu aż się rozpuści i zagęści cały sos. Teraz sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Mięso umyj, przypraw solą i pieprzem i usmaż na odrobinie oliwy, którą możesz wziąć ze słoika od suszonych pomidorów, co zdecydowanie wzbogaci smak kurczaka.
Ugotowany makaron ułóż na podgrzanym talerzu, polej sosem, a na wierzchu rozłóż pokrojoną w plasterki pierś kurczaka. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj potrawę tylko na ciepło.

Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation