Inne

Biżuteria, atelier, biżuteria

Makaroniki

Składniki:

3 białka
120 g migdałów bez łupinek (można spróbować z innymi orzechami np. pistacjami)
200 g cukru pudru
40 g cukru kryształu
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, potem ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Migdały zmielić z cukrem pudrem; dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać (można dodać esencję smakową lub ziarna wanilii). Aby uzyskać kolorowe makaroniki, należy do gotowej masy dodać barwnik spożywczy.

Ciasto układać na blasze, formując krążki o średnicy 2 cm. Odstawić na 20 – 30 minut by lekko podeschły. Piec 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu skleić 2 ciasteczka dowolnie wybranym nadzieniem.

Ganache – nadzienie czekoladowe

100 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady 70%
Zagotować śmietanę i dodać posiekaną czekoladę. Gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się czekolady. Przed przekładaniem makaroników masę ostudzić w lodówce.

Krem malinowy

2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
sok malinowy
Masło utrzeć z cukrem, dodać kremówkę nadal ucierając. Na koniec dodać kilka kropel soku malinowego (w zależności od pożądanej intensywności koloru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation