Kuchnia

babeczki dla babeczki

Muffinki cytrynowe z nutą kokosową



Nigdy bym nie przypuszczała, że cytryna i kokos mogą tak świetnie się razem komponować i tworzyć tak dobry smak. W tym przepisie na pewno dominującym smakiem jest cytryna, ale gdzieś na drugim planie ujawnia się kokos i dopełnia całości. Ciasto na muffinki wyszło nieco ciężkie, ponieważ w przepisie nie ma proszku, który by je spulchnił, ale tak miało być. Muffinki uważam, za jedne z lepszych i polecam Wam, jeśli jeszcze takich nie jedliście. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6 muffinek

125 g masła, temp. pokojowa
100 g cukru pudru
3 łyżeczki skórki z cytryny
2 jajka
115 g mąki
20 g wiórek kokosowych
1 łyżka mleka w proszku ( niesłodzonego )
1 łyżka soku z cytryny


SKŁADNIKI NA LUKIER:

150 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


Masło miksujemy razem z cukrem oraz skórką z cytryny do momentu, aż stanie lekkie i puszyste. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę mieszamy razem z wiórkami kokosowymi, mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny i dodajemy do wcześniej miksowanej masy. Całość łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji ( jeśli lukier jest za mało płynny wystarczy dodać więcej soku ), polewamy ostudzone muffinki. Czekamy ok. 30 min, aż zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation