Kuchnia

DANIA WYTRAWNE

Tajska zupa z krewetkami, łososiem, makaronem ryżowym i sezamem

Składniki, 2 - 4 porcje:

• 1 litr tajskiego bulionu*
• 12 krewetek Black Tiger
• 100 g łososia
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki drobno startego imbiru
• papryczka chili
• 2 łyżeczki oleju roślinnego
• około 140 g makaronu ryżowego
• 1 łyżka ziaren sezamu
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Opcjonalnie:
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 1 łyżka listków kolendry
• 1 łyżeczka sosu rybnego


* np. z tego przepisu lub tego, ewentualnie możemy użyć bulionu drobiowego lub warzywnego i zagotować go z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej (imbir, chili, sos sojowy, sos rybny, cukier, ocet ryżowy lub sok z limonki).


Przygotowanie:

Przygotować bulion. Krewetki rozmrozić, osuszyć, usunąć ogonki. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 1,5 cm kawałki. Krewetki i łososia włożyć do miseczki, doprawić solą, dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną w małą kosteczkę chili (w ilości do smaku) oraz olej, wszystko wymieszać i odstawić.
Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
Rozgrzać patelnię, włożyć krewetki i łososia razem z marynatą i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed końcem dodać sezam.
Bulion zagotować (na parze bulionu można podgrzać makaron ułożony na sitku). Do gorącego bulionu dodać szczypiorek i olej sezamowy jeśli używamy.
Do miseczek włożyć makaron, krewetki z patelni i zalać gorącym bulionem, posypać kolendrą jeśli jej używamy. Opcjonalnie doprawić odrobiną sosu rybnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation