Design

Design

CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50 g kakao
275 g cukru (dałam 200 g, wg mnie wystarczy)
175 g masła, o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml kwaśnej śmietany
125 ml wrzącej wody
175 g czekoladowych drobinek (chipsów), gorzkich lub mlecznych
Na syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru
25 g startej ciemnej czekolady, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Do malaksera (food procesora) włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 21 x 11 cm (7,5 cm głębokiej).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta).
20 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotować syrop: w garnuszku zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część wsiąknie w gąbczaste ciasto.
Wystudzone posypać startą czekoladą (przyklei się ona do lepkiego ciasta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation