Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis
Składniki
Składniki na ciasto:
250g mąki
125 ml kwaśnej, gęstej śmietany
125g masła
szczypta soli
cukier kryształ do obtaczania

Krem:
0,5 l mleka
5 żółtek
10 łyżek cukru
opakowanie (16g) cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Wszystkie składniki miksujemy , a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm.


Jeśli mamy specjalne foremki smarujemy je masłem jeśli nie to formujemy je z papieru do pieczenia.

Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.

Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napelniamy kremem.

W misce dokładnie miskujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.
Budyń dokładnie wystudzić.
Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając.
Krem schładzamy w lodówce.

Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation