Kuchnia

rosół

Składniki
Składniki:

cała lub połowa wiejskiej kury
3 litry zimnej wody
2-3 szt. marchewki
2 szt.pietruszki
1 średniej wielkości seler
gałązki natki pietruszki
zielone części pora
liść kapusty
1 szt. nieobranej cebuli
2-3 szt. suszonych grzybków
3 liście laurowe firmy KAMIS
6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS
6 ziarenek pieprzu
około 1/2 łyżki soli morskiej
natka pietruszki do posypania
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego.
Smaku nadadzą również żołądki kurze.
Sposób przygotowania
1. kura wiejska - krok 1
Kurę zalałam zimną wodą i odstawiłam na pół godziny. Odlałam mętną wodę i zalałam ją ponownie świeżą wodą.
2. warzywa na rosół - krok 2
Posoliłam i gotowałam kurę pod uchyloną pokrywą przez pół godziny. Ogień ma być bardzo mały. W międzyczasie obrałam warzywa. Pokroiłam je na mniejsze części. Cebulę obrałam, zostawiając na niej tylko jedną warstwę łupny i opaliłam nad gazem.
3. domowy rosół - krok 3
Po upływie półgodziny gotowania się kury, warzywa włożyłam do garnka.
4.
Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarenka pieprzu.
5. domowy rosół - krok 5
Dodałam również dwa suszone grzybki. Teraz zostało już tylko uchylić lekko pokrywkę i gotować zupę na małym ogniu.
6. domowy rosół - krok 6
Ma tylko mrugać i coraz bardziej pachnieć;-) Gotowałam przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
7. rosół z makaronem - krok 7
Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).
8. domowy rosół z kury wiejskiej - krok 8
Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego!
Rady
Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam ( w co wątpię ) możecie dodać do niego
przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową.
Jedyną jego "wadą" jest czas gotowania.
Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia.
Powinien tylko mrugać.
Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i
nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu.

A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation