Kuchnia

pyszności

Schab w sosie ze smażonym ryżem.
Przepis dla 4 osób:

- 200 g ryżu basmati
- 0,5 kg schabu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 200 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- przyprawy (szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, curry, kurkumy, kardamonu, czosnku sypanego)
- olej do smażenia


Na ryż: Topimy masło na patelni, sypiemy do niego szczyptę kurkumy oraz curry, wsypujemy ryż i prażymy przez 3 minuty. Dodajemy dwie szklanki wody, solimy (według uznania) i gotujemy, aż ryż zmięknie. Przenosimy ugotowany ryż na patelnię z odrobiną oleju i chwilę go podsmażamy.
Na mięso: Mięso kroimy w kostkę, robimy marynatę (olej, papryka słodka, sól, pieprz i czosnek) i marynujemy go. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy mięso się usmaży- polewamy miodem i karmelizujemy delikatnie całość. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie musztardę (rosyjską i francuską), śmietanę i łyżeczkę mąki, by zagęścić sos. Można dodać także szczyptę kardamony. Wszystko razem dusimy przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation