Kuchnia

Przepisy kulinarne

waniliowa panna cotta z brzoskwiniowym musem (2 sztuki):

na panne cotte:
300 ml smietanki kremowki
250 ml mleka
1/3 szklanki cukru
2 lyzeczki ekstratu z wanilii
3 lyzeczki zelatyny
1/2 szklanki wrzacej wody

na mus brzoskwiniowy:
3/4 puszki brzoskwin
3 lyzeczki zelatyny
1/2 szklanki wrzacej wody
(moze byc cukier, jesli mus wyda sie za malo slodki)

ponadto:
pokruszone bezy oraz brzoskwinia z puszki
do dekoracji

na panne cotte: rozpuscic zelatyne w 1/2 szklanki wrzatku. wymieszac dokladnie. odstawic do ostygniecia.
w tym czasie: kremowke, mleko i cukier wlozyc do rondelka. podgrzewac na malym gazie, mieszajac, az do rozpuszczenia sie cukru. uwazac, zeby nie zagotowac. odstawic z ognia. dodac ekstrat z wanilii. wlac ostudzona zelatyne. wymieszac lyzka lub mikserem.
przelac do szklanek. wlozyc do lodowki w celu schlodzenia.
na mus brzoskwiniowy: rozpuscic zelatyne w 1/2 szklanki wrzatku. wymieszac dokladnie i odstawic do ostudzenia. odlac sok z puszki. brzoskwinie (oprocz jednej, ktora mozna uzyc do dekoracji) przelozyc do blendera. zmiksowac na mus. wlac do niego ostudzona zelatyne. ponownie zmiksowac.
musem napelnic szklanki na stezona juz panne cotte. wlozyc do lodowki do ponownego stezenia sie.
przed podaniem udekorowac pokrojona brzoskwinia oraz rozkruszonymi bezami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation