Kuchnia

mniam mniam

Baba ziemniaczana z cukinią

Składniki:
1,5 kg ziemniaków (z dużą ilością skrobii)
0,5 kg cukinii po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych
200 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
0,5 szklanki gorącego mleka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki kaszy manny
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
sól
olej do wysmarowania formy


Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach wg preferencji (możemy także zetrzeć w specjalnej maszynie). Zalewamy bardzo gorącym mlekiem i mieszamy. Cukinię obieramy, odcinamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne (jeśli są młode – nie trzeba wydrążać). Ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ziemniaków i odstawiamy na około 15 minut.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę. Gdy boczek zacznie się lekko rumienić, dodajemy cebule, lekko solimy i podsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia.

Ziemniaki przyciskamy i wylewamy nadmiar wody. Dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy. Dodajemy kaszę manną i przyprawy: majeranek, bardzo drobno rozkruszone liście laurowe, mielone ziele oraz solidną porcję pieprzu i soli. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zawartość patelni i mieszamy po raz ostatni. Jeśli znów wytrąci się woda – nie wylewamy jej. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Wykładamy babę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch – powinna mieć ok. 5 cm wysokości. Lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 1 – 1,5 godziny. Baba ziemniaczana doskonale smakuje sama oraz z sosami grzybowymi i gulaszowymi. Można odsmażać ją na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation