Kuchnia

mniam mniam

SCHAB PO BAŁKAŃSKU


Składniki
60dag schabu bez kości
250g pieczarek
2 średnie cebule
3 papryki (najlepiej różne kolory)
3 średnie pomidory
200g kiszonych ogórków
sól, pieprz
imbir, kolendra, majeranek
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1.
Schab pokroić w paski. Posypać przyprawami, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać mało z oliwą. Wrzucić mięso i zrumienić. Zdjąć i wrzucić pokrojone w paski pieczarki i w piórka cebulę. Smażyć aż trochę zmiękną Dodać pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry i pokrojone na cząstki pomidory oraz przeciśnięty czosnek. Na końcu z powrotem wrzucić mięso. Podlać 1 szklanką wody lub bulionu, przykryć i dusić około 30 minut. 10 minut przed końcem dodać pokrojone w paseczki ogórki. doprawić jeśli potrzeba. Można dodać śmietany jak ktoś lubi:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation