Kuchnia

Kuchnia - kolacje

Quiche z łososiem (wędzonym), gruszką i camembertem
z różowym pieprzem i rukolą
Składniki, 6 porcji:

Spód:*

• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
• 1 płaska łyżeczka soli morskiej
• 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)
Nadzienie:

• 4 jajka
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 100 - 125 g sera camembert
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
• 125 g wędzonego łososia (smaczny jest łosoś wędzony na gorąco) lub świeżego łososia, rozdrobnionego
• 1 gruszka
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka różowego pieprzu
• rukola


Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.
Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta (nie będzie potrzebne do tego przepisu lub zachować na wierzch tarty). Resztę rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Nadzienie: Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce ser camembert, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić, gruszki pokroić na cienkie półplasterki i skropić je sokiem z cytryny. Różowy pieprz rozetrzeć, rukolę opłukać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia i gruszki, posypać różowym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation