Kuchnia

Kuchcikowo II

Składniki na kisiel mleczny (1 porcja):
mleko 0,5 % – 200 ml (1 szklanka) – 70 kcal,
mąka ziemniaczana – 10 g (2 łyżeczki) – 33 kcal,
cukier – 5 g (1 łyżeczka) – 21 kcal,
cukier waniliowy – 8 g (1,5 łyżeczki) – 32 kcal,
pół kostki czekolady mlecznej – 3 g – 16 kcal.
Łącznie: 172 kcal.


Przygotowanie:
Zagotuj 150 ml mleka (3/4 szklanki).
W pozostałej ilości zimnego mleka dokładnie rozmieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną tak, by nie było grudek.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mleko rozmieszane z cukrem i mąką cały czas mieszając.
Pozostaw całość na ogniu cały czas mieszając przez około 2 minuty (aż do zgęstnienia).
Zdejmij z ognia i przelej do salaterki, na wierzch połóż pół kostki czekolady. Smacznego!

Deser. I to strasznie słodki deser jak na mnie, pomimo tego, że użyłam tylko cukru waniliowego, czyli mniejszej dawki. Osobiście wolałabym, żeby kisiel jak na kisiel przystało był gęstszy. Także proponuję użycie mniejszej ilości cukru (mleko samo w sobie jest już słodkie) oraz odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. A zamiast czekolady, która służy ku ozdobie, proponuję owoce - najlepiej oczywiście poczekać na świeże owoce. To są jedyne uwagi. Deser na pewno spodoba się dzieciom. :)

źródło : http://zwegowani.pl/kisiel-mleczny-light/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation