Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Drożdżowe dyniowe z żurawiną

Składniki:

650 gram mąki tortowej

400 gram puree z dyni

8 gram suchych drożdży

60 gram masła

150 ml mleka

100 gram cukru

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

dwie garście żurawiny



Masło roztopić, mleko delikatnie podgrzać. Do miski włożyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto i ponownie odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta mlekiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation