Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Sernik jagodowy

Składniki na tortownicę o wymiarach 21-22 cm:

Spód:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą umieścić w misie malaksera. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i obrócić pulsacyjnie kilka razy. Na koniec dodać jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek, przyciąć do rozmiaru formy i wyłożyć nim dno tortownicy. Delikatnie docisnąć palcami i nakłuć gęsto widelcem.
Piec przez 20 min, aż ciasto zyska złoty kolor. Wystudzić. Piekarnika nie wyłączać.

Jagodowa masa serowa:
300 g jagód, umytych i osuszonych
750 g białego sera, trzykrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (ja użyłam półtłustego zmielonego przez siebie)
50 ml śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)

Jagody zmiksować blenderem ze śmietanką. Przecedzić przez sitko.
W dużej misce zmiksować na średnich obrotach twaróg, proszek budyniowy, cukier oraz mus jagodowy. Następnie kolejno dodawać jajka, miksując krótko po każdym dodaniu. Gotową masę wylać na upieczony spód.
Piec 60-80 minut w 180ºC, aż środek sernika się zetnie (u mnie 60 minut było za długo). Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Polewa:
200 g białej czekolady
300 g jogurtu greckiego
jagody i borówki amerykańskie, do dekoracji
świeże listki mięty, do dekoracji

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić na chwilę do wystygnięcia. Dodać jogurt i zmiksować na gładki krem.
Długim nożem oddzielić sernik od brzegów formy, a następnie zwolnić obręcz tortownicy. Wierzch, jak również boki sernika posmarować kremem, ułożyć świeże owoce i ponownie schować do lodówki, by polewa stężała. Ja dodatkowo obsypałam boki sernika płatkami z białej czekolady.
Przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation