Kuchnia

Słodko

Ciasteczka orzechowe

Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 125 g zimnego masła lub margaryny
- Opakowanie kremu orzechowego np. Nutella

Do dekoracji:
- połówki orzechów włoskich
- orzechy laskowe
- polewa czekoladowa
- krem Nutella
- zmielone orzechy laskowe
- perełki ozdobne


Przygotowanie:
Mąkę, cukier, żółtko, masło oraz orzechy ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną całość wstaw do lodówki na ok. 1 h.
Po wskazanym czasie wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj je np. na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm.
Aby ciasto było wygodniej rozwałkować podsypuj mąką.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj krążki za pomocą np. kieliszka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez ok. 15 minut do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe krążki pozostaw do wystudzenia, a następnie łącz w pary za pomocą Nutelli. Wierzchnią część dekoruj według własnych preferencji.


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation