Inne

cudenkA

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.

Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na masę pomarańczową:

- 900 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś

- 100 ml soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe bez cukru

- 7 łyżek cukru

- 200 g miękkiego masła

W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.



Składniki na galaretkową wkładkę:

- 3 galaretki pomarańczowe

- 900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wylać do formy, takiej samej w której piekł się biszkopt ( ja formę wyłożyłam folią, by później łatwiej było wyjąć galaretkę i umieścić ją na cieście ). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Składniki na masę kawową z mascarpone:

- 500 ml kremówki

- 250 g serka mascarpone

- 5 łyżek cukru pudru

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

- 70 ml naparu kawy

Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.

Śmietankę i mascarpone zmiksować, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation