Ogród

egzotyczne owoce

Tamarillo…
Owoc mający swe korzenie w Ameryce Południowej, chociaż popularny (przynajmniej we Francji) stał się po przyjeździe z Nowej Zelandii w 1960 roku. Pochodzi z rodziny psiankowatych – tak jak pomidor, bez którego ciężko by było… i bakłażan znajdujący coraz więcej miejsca na naszych stołach. Same owoce mają owalny kształt, zwarty lecz miekki miąższ z galaretowatą osłonką pestek – jadalnych jak najbardziej. Miąższ jest bardzo delikatny, w zapachu i smaku przypomina mi czarną porzeczkę (to moje wrażenia… można się z nimi nie zgodzić). Skórka jest miękka, ale należy ją usunąć, bowiem ma w sobie sporo goryczy – spróbowałam. Mięciutki w dotyku owoc jest źródłem witaminy A i C, a także wapnia, potasu (dla tych zmęczonych lub na kacu ;D), fosforu, sodu i magnezu.
Salsa z tamarillo i mango | Świat od kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation