Kuchnia

Kulinaria

Ciasto brzdąc
Czas: godzina
Liczba porcji: ok. 20 kawałków

Składniki

biszkopt:

3 jajka
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki wody

krem:

1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
woda + alkohol do nasączenia

Przepis na ciasto brzdąc

Krok 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam białka z cukrem (stopniowo dodawanym) na sztywną pianę.
Przepis na ciasto brzdąc

Krok 2. Dodaję do tego żółtka, mąkę i wodę i mieszam.
Przepis na ciasto brzdąc

Krok 3. Przekładam do blaszki 40 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 17 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Przepis na ciasto brzdąc

Krok 4. Chłodną śmietanę kremówkę ubijam razem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodaję kakao, mieszam. Dodaję żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną i mieszam ostrożnie.
Przepis na ciasto brzdąc

Krok 5. Biszkopt dzielę na dwie części. Nasączam wodą lub wodą z alkoholem, układam w formie lub na desce.
Przepis na ciasto brzdąc

Krok 6. Na pierwszy spód kładę połowę kremu, przykrywam biszkoptem, nasączam i resztę kremu. Robię wzorek widelcem i chowam do lodówki na kilka godzin. Kroję na małe kawałki, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation