Kuchnia
ciasta
SERNIK NA ZIMNO „ZACHÓD SŁOŃCA”
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Galaretki:
- 4 galaretki niebieskie (Winiary Blue Curacao)
- 1 galaretka żółta (Winiary Pina Colada)
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w lekkim syropie (połówki)
- 500 ml śmietany 30 %
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt: Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 170 stopni. Białka oddzielić od żółtek, z białek (ze szczyptą soli) ubić sztywna pianę. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier, ubijać mikserem. Następnie dodać żółtka i ubijać mikserem. Obie mąki i proszek wymieszać w osobnym naczyniu. Przesiewać mieszankę z mąki do piany z cukrem i żółtkami partiami i mieszać szpatułką lub łyżką (nie wolno mikserem !), mieszać wolno i delikatnie. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie rozłożyć. Piec przez 30 minut, po skończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki i zostawić jeszcze na 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i dobrze wystudzić.
- Rozpuścić żółtą galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ale żeby nie stężała (musi być całkiem płynna).
- Biszkopt przekroić na pół wzdłuż. Jedną połówkę wykorzystać do innego ciasta, można np. zamrozić. Formę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Drugi płat biszkopta położyć w formie stroną krojoną do góry.
- Nasączyć biszkopt połową galaretki żółtej, resztę galaretki włożyć do lodówki aby stężała.
- Biszkopt włożyć do lodówki aby galaretka w jego wnętrzu dobrze stężała.
- W tym czasie rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu 2 niebieskie galaretki. Wystudzić i poczekać aby lekko stężały (mają mieć konsystencję lekko płynną).
- Wyłożyć niebieską galaretkę na biszkopt. Włożyć do lodówki na 20 min aby się dobrze zastygło.
- Rozpuścić dwie niebieskie galaretki, ostudzić i włożyć do lodówki aby całkowicie stężały.
- W tym czasie osączyć i osuszyć połówki brzoskwiń i wypełnić ich części po pestkach połową wcześniej stężałej galaretki żółtej. Galaretkę najlepiej pokruszyć „drapiąc” widelcem i taka właśnie wypełniać.
- Wypełnione połówki brzoskwiń ułożyć na niebieskiej galaretce- równomiernie rozłożyć na całym cieście 6 połówek. Włożyć do lodówki.
- Gdy dwie galaretki niebieskie stężeją to zabrać się za robienie błękitnej pianki. Galaretki te podrapać widelcem aby je rozdrobnić.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić (ale musi być płynna). Ubić śmietanę gdy jest już sztywna to dosypywać do niej cukier partiami i miksować. Następnie dolać żelatynę, cały czas ubijając. Dodać rozdrobnioną niebieską galaretkę i krótko miksować, masę sprawnie wyłożyć na ciasto (najpierw masę nakładać w miejsca między brzoskwiniami- tak jak na zdjęciu, aby później nie było pustych przestrzeni).
- Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
*Najlepiej zapamiętać, w którym miejscu znajdują się brzoskwinie na cieście i potem tak kroić żeby je przepołowić, aby w ukrojonych kawałkach był efekt zachodzącego słońca.
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