Kuchnia

Cos na slodko

Ryżowe racuchy z jabłkami

Składniki na ok. 20 racuchów:
400g słodkich jabłek
1 szklanka mleka ryżowego (najlepiej niesłodzonego)
30g drożdży
250g mąki ryżowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże, dodaj mąkę, olej i cynamon, wyrób ciasto (ma być bardzo miękkie i lekkie), dokładnie połącz z jabłkami, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponieważ jedyną pożywką drożdży jest cukier zawarty w jabłkach, trochę im zajmie wyrastanie - nawet godzinę. Wyrośnięte ciasto nakładaj łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż na złoto-brązowy kolor.

Vegan Monkey
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation