Nauka i natura

zdrowie

Naturalne antybiotyki:

3. Żurawina
Silne wła­ści­wo­ści an­ty­bak­te­ryj­ne owoce żu­ra­wi­ny za­wdzię­cza­ją pro an­to­cy­ja­ni­dy­nom i kwasu hi­pu­ro­we­go. Spo­ży­wa­nie żu­ra­wi­ny po­moc­ne jest w le­cze­niu in­fek­cji wy­wo­ła­nych m.​in. przez E. coli (głów­nie za­ka­żeń dróg mo­czo­wych). Kwas hi­pu­ro­wy za­po­bie­ga roz­wo­jo­wi bak­te­rii na ścian­kach pę­che­rza mo­czo­we­go, co za­po­bie­ga in­fek­cjom. Do­dat­ko­wo fruk­to­za i pro­cy­ja­ni­dy­ny za­po­bie­ga­ją przy­wie­ra­niu bak­te­rii do ko­mó­rek, dzię­ki czemu żu­ra­wi­na za­po­bie­ga próch­ni­cy i cho­ro­bom dzią­seł. Sok z żu­ra­wi­ny zmniej­sza ry­zy­ko za­wa­łu i ha­mu­je roz­wój ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation