Biżuteria

Biżuteria

Fasolówka



Składniki:

200g białej fasoli,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 mały seler,
4 ziela angielskie,
1 l bulionu,
200g wołowiny,
200g łopatki wieprzowej,
200g kiełbasy,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
papryka ostra do smaku
2 łyżeczki tymianku,
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
200g łyżki śmietany 18%,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodę i moczymy kilka godzin, najlepiej zostawić ją na całą noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości, dodajemy szczyptę soli. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy słodką paprykę i koncentrat, chwilkę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa, tymianek i gotujemy do ich miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation