Gadżety

Apple, Gagets, Gadżety

Kurczak w miodowo-czosnkowej marynacie
Za Casią, ze zmienionymi proporcjami
25g szklanki brązowego cukru,
1 łyżki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki wody,
1,5 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka miodu,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta wasabi.- nie miałam
Mieszamy ze sobą cukier i mąkę kukurydzianą. Przesypujemy do małego rondelka, dodajemy wodę, sos sojowy, miód, sok z cytryny i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotujemy, stale mieszając, aż zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Pierś kurczaka przekrawamy na pół. Doprawiamy solą oraz pieprzem, przekładamy do głębokiego naczynia i obficie polewamy przygotowanym sosem. Ostawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie kładziemy mięso na gorącej patelni grillowej (ja na zwykłej teflonowej) i smażymy po kilka minut z obu stron (UWAGA – sos łatwo się przypala, więc ogień nie może być zbyt duży).
Podajemy na przykład z sezamowym makaronem. Ja makaron wymieszałam n aptelni z resztą marynaty i posypałam sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation