Inne

Pod ręką

Prawdopodobnie najlepsze ciasto czekoladowe BEZ MĄKI na świecie:)

Składniki (poniższa ilość składników wystarcza na niewielki torcik, z tortownicy o średnicy ok 20-21 cm lub na ciasto z takiej blaszki, jak na keks):

- 400g gorzkiej czekolady (wybrałam czekoladę Wedla, bo to sprawdzone rozwiązanie)
- 330ml śmietany kremówki (ok. 30% tłuszczu)
- 150g masła
- 6 jajek
- 220g cukru
- 100ml kawy (u mnie zaparzona z wykorzystaniem lejka i filtra do ekspresów przelewowych, ale można spokojnie użyć innej - albo z ekspresu, albo po turecku - ale bez fusów może ;) - albo rozpuszczalnej)

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do zagotowania. Do śmietany dodajemy masło i rozpuszczamy je w śmietanie. Do roztopionej czekolady dodajemy gorącą mieszankę śmietanowo-maślaną i dobrze mieszamy (pod wpływem gorącej śmietany z masłem czekolada się stopi, powinniśmy uzyskać gęstą masę czekoladową) W osobnym naczyniu łączymy jajka, cukier i kawę - najlepiej wymieszać mikserem na małych obrotach. Łączymy obie masy, mieszając mikserem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza (grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu). Blachę smarujemy masłem i wlewamy ciasto - wstawiamy do piekarnika (bez przykrywania) i pieczemy od 2,5 do 3,5 godz.- aż zestali się przy ściankach tortownicy, a pośrodku będzie dość miękkie. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej w blaszce (nie wyjmujemy przed wystudzeniem!). Wystudzone ciasto chłodzimy w lodówce (ja piekłam to ciasto w piątek wieczorem, a następnie trzymałam je w lodówce przez całą dobę - serwowałam je na deser do sobotniej kolacji). Kroimy gorącym, ale suchym nożem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation