Kuchnia

FOOD

Domowe masło czekoladowo-orzechowe / Homemade chocolate & hazelnut butter | Na Kuchennym Progu

Składniki
D kilka kropel soku z cytryny
O 150 g gorzkiej czekolady (używam czekolady 90%)
Z 180 g orzechów laskowych
2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu (niekoniecznie)
420 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (płynnego)
stewia fluid (20-30 kropel lub do smaku)
M ½ łyżeczki zmielonych goździków albo odrobina cynamonu lub imbiru
W szczypta soli

Orzechy laskowe wyłuskać, ewentualnie pozbawić także brązowych skórek (przedtem należy je podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku). Najlepiej kupować orzechy w łupinach, gdyż te obrane szybko jełczeją. Wrzucić do blendera i miksować kilka minut, aż do uzyskania płynnej, tłustej, gładkiej masy. Czas potrzebny do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji zależy w dużej mierze od jakości i mocy blendera, więc uzbrójcie się w cierpliwość.

W garnuszku z grubym dnem lub na parze umieścić mleko skondensowane ze stewią i syropem z agawy. Dodać goździki lub cynamon, szczyptę soli, a następnie sok z cytryny. Na końcu dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia.

Ciepłą masę mleczno-czekoladową wlać do zblendowanych orzechów i chwilę miksować całość. Gotowe! Z podanych składników uzyskacie krem dość gęsty, idealny do kanapek lub nadziewania rogalików. Jeśli chcecie, aby był rzadszy, wystarczy dolać nieco więcej mleka lub zmniejszyć ilość czekolady. Najbezpieczniej przechowywać go w lodówce, ale nie wiem jak długo może stać, ponieważ zawsze baaardzo szybko znika :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation