Kuchnia

sałatki, przystawki

Rybki w cieście drożdżowym.

Rybki można nacinać tak, aby było widać odrobinę farszu lub tylko przecinać powierzchnię ciasta. Wszystko zależy od jego grubości. Zrobiłam szablon ryby z kartonu 14x7.Wałkowałam ciasto na grubość około 3-4mm i wycinałam przy jego pomocy zarys ryby.
Na jedną część nakładałam farsz zostawiając wolne brzegi, które smarowałam rozkłóconym jajkiem i przykładałam drugą cześć ciasta. Zlepiałam boki i podcinałam ukośnie wąskimi ostrymi nożyczkami ciasto na całej powierzchni. Smarowałam wierzch jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180st do ładnego zrumienienia.

Ciasto drożdżowe
800-860g mąki pszennej,
500 ml mleka,
30g drożdży
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
120g rozpuszczonego masła,
dodatkowo 1 jajko i odrobinę mleka do smarowania.
Wlewamy całość letniego mleko do miski, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól i 260g mąki. Ciasto po wymieszaniu ma konsystencję naleśnikową. Stawiamy w dość ciepłym miejscu, można blisko kaloryfera. Przykrywamy i czekamy aż urośnie. Powinno podwoić swoją objętość. Trwa to godzinę. Wyrośnięte ciasto wygląda jak ubita piana z białek. Następnie do ciasta wlewamy ciepłe roztopione masło i mieszamy.
Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy. Od połączenia mąki wyrabiamy jeszcze tak długo aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu. Jeśli w domu jest niezbyt ciepło, można nagrzać piekarnik do 30st, wyłączyć pozostawiając zapaloną żarówkę i włożyć przykryte ciasto z miską do piekarnika. Ma ponownie podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagniatamy. Można zrobić tradycyjne pierogi pieczone lub pobawić się ciastem i wykrawać rybki albo inne figurki.
Wigilijny farsz do uszek, pierogów i bułeczek, orientacyjnie.
1 część ciecierzycy gotowanej,
2 części kapusty kiszonej,
2 części leśnych grzybów suszonych po namoczeniu,
cebula,
papryczka chili,
czosnek,
rozmaryn,
tymianek,
natka pietruszki,
olej,
sól,
pieprz.
Dokładniej może być tak, ta ilość farszu powinna wystarczyć do ilości ciasta w przepisie
200g gotowanej ciecierzycy,
400g kiszonej kapusty, tylko lekko odciśniętej,
100g suszonych grzybów,
2-3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryczki chili,
1 pęczek natki pietruszki,
pozostałe zioła i przyprawy do smaku z orientacyjnego przepisu na farsz.
1.Namoczoną na noc ciecierzycę, gotujemy następnego dnia do miękkości. Miksujemy. Możemy użyć gotowej w słoikach.
2.Grzyby moczymy chwilę, płuczemy i ponownie zalewamy czystą wodą, aby zmiękły. Gotujemy około 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły.
3. Kiszoną kapustę lekko odciskamy i drobno kroimy.
4.Do garnka dodajmy 3-4 łyżki oleju, pokrojoną cebulę, czosnek i następnie papryczkę. Podsmażamy składniki do zeszklenia cebuli.
5.Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby i podsmażamy kilka minut aż poczujemy intensywnie ich zapach.
6.Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko kapustę mieszamy wszystkie składniki, chwilę prażymy dodając na koniec zioła i przyprawy.
7.Łączymy ostudzony farsz z ciecierzycą. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy pozostawionej wody, w której gotowała się ciecierzyca lub wody z grzybów. Na koniec dodajemy kilka łyżek dobrego oleju. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation