Kuchnia

dla dzieci

Przepis na kruche ciasto | Kulinarne Przeboje
Składniki (na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm):
250g mąki pszennej
65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
1/4 łyżeczki soli
150g masła
1 duże jajko
2 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką, aby wchłonęła się część mąki. Zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut (lub na dłużej, lecz nie przekraczać 48h.)
Natłuścić formę do tarty.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć z folii i ułożyć na chłodnej powierzchni. Ciasto oprószyć lekko mąką z obu stron.
Przełożyć ciasto na folię spożywczą i przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie można włożyć je na jakiś czas do lodówki.
Z rozwałkowanego ciasta zdjąć górną warstwę folii i przerzucić placek do formy na tartę. Docisnąć palcami ciasto do brzegów i dna formy (uważać, by nie rozerwać ciasta). Ciasto na krawędziach zagiąć do środka, tworząc z niego brzegi o grubości ok. 5mm wokół obwodu formy. Odstawić ciasto na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Ciasto w formie przykryć folią aluminiową, po czym obciążyć ją grochem, fasolą lub ciężarkami do pieczenia tart. Włożyć ciasto do piekarnika i piec je najpierw przez 5 minut w temp 200C, a następnie przez kolejne 10-15 minut w temp. 180-190C. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation