Kuchnia

kuchnia

Kluski na parze | Najsmaczniejsze.pl

Składniki:
- 20 g drożdży
- 400 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- sól

Przygotowane:
Zrobić zaczyn z drożdży roztopionych w ciepłym mleku, dodając szczyptę soli i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować pączusie i ułożyć na stolnicy do wyrośnięcia.
Do dużego garnka wlać wody, przykryć ścierką (doskonale sprawdza się pielucha tetrowa) przymocować gumką recepturką lub obwiązać. Zagotować wodę i układać kluski na ściereczce, przykryć pokrywką i parować około 10 minut.
Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Ja podawałam z jogurtem z dodatkiem cukru, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki oraz druga wersja: roztopione masło z dodatkiem cynamonu. Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation