Kuchnia

mm..

Stracciatella na spodzie brownie

50 g czekolady

50 g masła

1 jajko

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

3 łyżki wiśni w spirytusie

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę, zamieszaj. Dodaj mąkę i drobno posiekane wiśnie, dobrze połącz je z masą. Całość wylej na spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Przygotuj masę serową.

1/3 szklanki cukru

50 g miękkiego masła

3 jajka

0,5 kg sera twarogowego

1 laska wanilii

50 g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekaj na możliwie najmniejsze drobinki, ewentualnie zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną czekoladę schowaj do lodówki, aby w trakcie mieszania nie rozpuściła się i zabarwiła sernika. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, miksuj chwilę na niskich obrotach miksera. Dodaj kolejno jajka, nasionka wydłubane z laski wanilii. Dodaj schłodzone czekoladowe drobinki i delikatnie połącz je z masą za pomocy łyżki. Masę sernikową wylej na spód brownie.

Tortownicę wstaw do większej blachy i nalej do niej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy tortownicy z sernikiem. Delikatnie przenieś blachę do piekarnika. Piecz sernik przez 45 minut w 160 stopniach. Delikatnie wyjmij blachę z piekarnika, wyjmij formę z sernikiem, zdejmij folię aluminiową z formy. Sernik pozostaw do ostygnięcia, a następnie schowaj go do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj sernik wiśniami w alkoholu. Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?24,1#ixzz2VwUFWUXu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation