Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

3Bit

Składniki na blaszkę o wymiarach ok 36 x 20 cm:

2 duże opakowania herbatników (około 370 gram)
1 puszka gotowej masy krówkowej (ok 500 gram)
2 budynie waniliowe z cukrem + 3 łyżki cukru (można pominąć)
600 ml mleka
200 gram masła w temperaturze pokojowej
500 ml śmietany kremówki 30- 36%
2 fixy do śmietany
ok 3 łyżeczki cukru pudru
80 gram startej czekolady mlecznej

Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając tylko ilość mleka (600 ml na 2 budynie). Dokładnie studzimy. Masło ucieramy na jasną puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą.
Na dnie blaszki układamy herbatniki i wykładamy masę krówkową (można ją lekko podgrzać, wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić po herbatnikach). Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę herbatników, wykładamy masę budyniową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i 2 fixy do śmietany. Gotową bitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation