Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Z kawą i do kawy
Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.

mus:

225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao)
3 łyżki esencjonalnego espresso
25 g (1/4 kostki) masła
4 jajka


czekoladowe foremki:

200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
listki mięty do dekoracji


Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej folii aluminiowej cztery kwadraty o bokach ok. 15 cm. Pojedynczo obłóż nimi i przyciśnij szklankę lub filiżankę, następnie delikatnie zdejmij, zachowując kształt folii - w ten sposób otrzymasz cztery foremki.

Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Płynną czekoladą delikatnie wysmaruj foremki czekoladowe, rozsmarowując ją od dołu ku górze. Nie przejmuj się nierównościami. Odstaw do wystygnięcia, potem możesz wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Po tym czasie bardzo delikatnie zdejmij folię z czekoladowych foremek.

Przygotuj mus: Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodaj espresso i wymieszaj. Następnie dodaj po kawałku, ciągle mieszając, masło. Zdejmij miskę z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj.

Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do masy czekoladowej, delikatnie połącz składniki. Przełóż mus do miski i wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny.

Przed podaniem delikatnie przełóż mus do czekoladowych foremek i udekoruj listkami mięty.


(4 porcje)

Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba,
zdjęcia Marcin Urban, 18.06.2013 08:13
Fot. Marcin Urban
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation