Kuchnia

słodkości

Rogaliki z płatkami róży

Składniki:

100g masła
300g mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne nadzienie (marmolada, konfitura, jabłka)


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać śmietanę i jajka. Zgnieść ciasto. Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, które następnie przeciąć na pół, aby powstały trójkąty. Nakładać dowolne nadzienie i zwijać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć rogaliki (można posmarować białkiem), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation