Uroda

Domowe maseczki i odrzywki

Smakowy Raj: Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :)
Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić.


Wówczas zdejmujemy go z ognia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie je zamykamy i ustawiamy dnem do góry, na około 10- 15 minut. Tak przygotowany syrop możemy przechpwywać bardzo długo.
- See more at: http://smakowyraj.blogspot.com/2012/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego-mlecza-wg.html#sthash.MelQkjtJ.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation