Kuchnia

Jedzonko

Kopiec kreta | Kulinarne Przeboje - blog

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
100 g masła
pół szklanki mleka
2 duże jajka
5ml ekstraktu z wanilii
Bita śmietana:

400 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady


Dodatkowo:

3 banany
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

W garnku podgrzać mleko, dodać masło. Gdy się roztopi dodać kakao, zwykły cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i sodę. Żółtka oddzielić do białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno.
Żółtka ubić z ekstraktem z wanilii. Dodać masę z garnka (mleko,masło itp.). Zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Ubitą masę delikatnie połączyć z białkami. Wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 24cm wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy i wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnika. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by ciasto nie opadło. Ciasto wyjąć i ostudzić. W cieście łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm. Przełożyć wydrążone ciasto do miski i pokruszyć.
Banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, przekroić na pół wzdłuż długości i wyłożyć nimi wydrążony rowek w cieście.
Do szklanki wsypać 2 pełne łyżeczki żelatyny, zalać bardzo małą ilością wrzątku (ok. 1/5 szklanki), wymieszać. Ostudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Wymieszać łyżką.
Czekoladę zetrzeć na tarce, wstawić na 10 minut do lodówki (bo świeżo starta czekolada jest za ciepła i może zepsuć śmietanę). Nastęnie dodać czekoladę do śmietany, wymieszać delikatnie łyżką. Bitą śmietanę wyłożyć na banany formując kopczyk. Bitą śmietanę posypać pokruszonym wcześniej ciastem, delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 h. Smacznego!

http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/10/kopiec-kreta.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation