Kuchnia

dietetyczne

Spaghetti z buraczanym pesto

Składniki (porcja dla 4 osób):

opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam makaron pełnoziarnisty)
3 buraki
ząbek czosnku (lub nawet 2, jeżeli ktoś lubi)
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki tartego sera Grana Padano
pół limonki
oliwa z oliwek
sól i pieprz


Gotujemy buraki, aż staną się miękkie. Kiedy trochę wystygną obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. W międzyczasie można już zacząć gotować makaron. Do buraków dodajemy sok z połówki limonki (ja dodałam z całej limonki), orzechy oraz czosnek. Ja go najpierw lekko podsmażyłam na oliwie z oliwek, ale można dodać świeży. Wszystkie te składniki miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli będzie zbyt gęsta należy dodać trochę oliwy z oliwek. Na końcu dodajemy ser Grana Padano oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Tu również pozwoliłam sobie na małą modyfikację. Zamiast Grana Padano dodałam ser kozi, który dobrze pasuje do buraków. Ugotowany makaron mieszamy dokładnie z pesto i danie gotowe. Do dekoracji można dodać listek bazylii, świeżego szpinaku albo zieloną pietruszkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation